
22.09.2025 r.
Wizyta studyjna do Finlandii do druga z czterech zaplanowanych na rok 2025 przez Biuro Promocji Gospodarczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Tym razem wyłonieni w rekrutacji uczestnicy mieli możliwość poznania fińskich koncepcji rozwoju z sektora rolno-spożywczego i branż z nim powiązanych.
Nauka i biznes
Jednym z pierwszych miejsc, do których dotarli było rządowe VTT Technical Research Centre of Finland – jedna z wiodących organizacji badawczych w Europie, specjalizująca się w opracowywaniu rozwiązań systemowych opartych na idei równoważonego rozwoju – zarówno w projektach biznesowych, jak i społecznych. Inspirujące było także spotkanie na Uniwersytecie Helsińskim oraz Seinäjoki University of Applied Sciences – uczelni łączącej naukę z praktyką w laboratoriach technologicznych i kulinarnych – otwartych na współpracę z przedsiębiorcami.
– Cennym punktem programu była wizyta na Uniwersytecie w Helsinkach, gdzie można było zapoznać się z prowadzonymi badaniami naukowymi i sposobami ich praktycznego wdrażania. To pokazało jak duży nacisk kładzie się tam na interdyscyplinarność, rozwój innowacji i współpracę z przemysłem. Inspirujące było zobaczenie, jak nauka łączy się z praktyką i jak bardzo to wspiera rozwój lokalnej gospodarki – podsumowuje spotkanie na uczelni dr hab. Anna Puścion-Jakubik z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Potencjał w równowadze
Flagowym punktem wyjazdu było wydarzenie o międzynarodowej skali, czyli Food Days Seinäjoki – połączenie konferencji i spotkań biznesowych, w tym roku poświęcone takim tematom jak: eksport żywności, miejskie strategie żywnościowe, foodtech, zrównoważony system żywnościowy (SFS) oraz kultura kulinarna.
– Spotkania i udział w Food Days zainspirowały mnie do wdrażania nowych pomysłów. Przykłady fińskich rozwiązań pokazują, że inwestowanie w jakość i zrównoważony rozwój to właściwy kierunek. Ja dodam do tego jeszcze wymiar zdrowia. Przetwórstwo żywności ma ogromny potencjał, o ile prowadzone jest w sposób mądry i odpowiedzialny – mówi Sylwia Naliwajko z Nutridesign Lab.
Wartościowe – z uwagi na możliwość podpatrzenia wdrażanych już w firmach rozwiązań – były wizyty w centrach badawczych, laboratoriach i przedsiębiorstwach. To m.in. Foodwest – centrum laboratoryjno-konsultacyjne z praktycznymi rozwiązaniami i ofertą dla biznesu głównie z branży spożywczej czy Kyrö Distillery Company – regionalna destylarnia produkująca wysokiej klasy alkohole na bazie lokalnego surowca.
– Finlandia, znana z wyspecjalizowanej i zrównoważonej gospodarki, wprowadziła nas w świat nowoczesnych technologii i zrównoważonego rozwoju. Cenne były dyskusje na temat innowacji, które mogą nas zainspirować do wdrażania podobnych rozwiązań w naszych firmach – ocenia Łukasz Kaliciński z White Bear Coffee.
Samorząd dla rozwoju
Podczas pobytu w Seinäjoki wicemarszałek Wiesława Burnos i uczestniczący w przedsięwzięciu Andrzej Parafiniuk, Konsul Honorowy Finlandii spotkali się także z burmistrz tego miasta – Helli Sepperlvirta, lokalny samorząd był bowiem współorganizatorem Food Days.
– To bardzo inspirujące, kiedy naocznie można obserwować, jak działa połączenie nauki, biznesu i samorządu, i jak dobre przynosi efekty dla rozwoju kraju. Wspólnie stwierdziliśmy, że i u nas potrzeba pewnego łącznika dla tych trzech obszarów i o tym będziemy myśleć po powrocie – podsumowuje Wiesława Burnos, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego.
W wyjeździe studyjnym udział wzięli: Nutridesign Lab, The White Bear Coffee – Palarnia Kawy; Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita; Kasol Janusz Kazberuk (Leśne Skarby), The White Bear Coffe.
– To była wyjątkowa, unikalna możliwość poznania systemów i rozwiązań, które pozwalają fińskiej nauce, biznesowi i innowacji zajmować czołowe miejsce w świecie! Wyjątkowy był też skład uczestników misji: ludzi poszukujących, otwartych do współpracy. Widoki na rozwój – ponadprzeciętne! – podkreśla Andrzej Parafiniuk.
Wyjazd jest elementem wdrażania „Regionalnego projektu w zakresie budowy potencjału PPO”, realizowanego w ramach programu Fundusze Europejskie dla Podlaskiego 2021-2027, Priorytet I: Badania i innowacje, Cel Polityki 1: Bardziej konkurencyjna i inteligentna Europa dzięki wspieraniu innowacyjnej i inteligentnej transformacji gospodarczej oraz regionalnej łączności cyfrowej. Cel szczegółowy: Rozwijanie i wzmacnianie zdolności badawczych i innowacyjnych oraz wykorzystywanie zaawansowanych technologii. Typ projektu: Proces przedsiębiorczego odkrywania (PPO), na podstawie decyzji nr FEPD.01.01-IZ.00-0011/24-00 podjętej w drodze uchwały Zarządu Województwa Podlaskiego nr 7/96/2024 z dnia 5 czerwca 2024 r.